Psychische klachten en arbeidsverzuim

Onlangs publiceerde Trouw een artikel over arbeidsongeschiktheid door psychische kwalen. Prof. dr. Fred Zijlstra, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie reageert in een paper met zijn visie. “De aandacht moet komen te liggen op duurzame inzetbaarheid van werknemers”.

Twee hoogleraren geven in het artikel redenen voor de toename van uitval op de arbeidsmarkt door stress en psychische klachten. Wat in de betogen van Derksen en Hermanns in Trouw mist, zegt Zijlstra, is de belangrijkste oorzaak voor uitval, namelijk de toenemende werkdruk. De feiten liegen er volgens hem niet om: in de Europese Unie heeft 1 op de 5 werkenden last van psychische problemen (20%) en bedragen de kosten hiervan 3.5 – 4.5 % van het bbp. Voor Nederland betekent dit, uitgaande van die 3.5 %, dat we over € 5.25 miljard praten.

Zijlstra vindt dat de aandacht moet komen te liggen op duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat houdt in dat niet alleen de aandacht uitgaat naar het verbeteren van de prestaties, en dus het rendement op het ‘Human Capital’ te verhogen, maar dat het welzijn en gezondheid van werknemers weer centraal komen te staan.

FacebookTwitterGoogle+